Sposób przygotowania:
Świąteczny wieniec makowy
Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli i po łyżce mąki i cukru, a następnie wlewamy powoli letnie mleko i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia. Jajko ubijamy z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną i rozczyn – wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, oraz powinno odchodzić od miski i rąk. Wlewamy rozpuszczoną , chłodną margarynę i ponownie zagniatamy. Posypujemy mąką, przykrywamy miseczkę ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej masy makowej dodajemy pianę , oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy masę makową i zwijamy . Na posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia wykładamy ciasto, formując wieniec i zlepiając końce razem. Ciasto delikatnie nacinamy na ok ½ wysokości, ale nie przecinamy do końca ! Powinno się ładnie rozłożyć tworząc już gotowe kawałki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temp. 180’C. Gotową polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą, bądź wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego !!