Sposób przygotowania:
Świderki z żółtym serem
Pierwszy płat ciasta francuskiego rozwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Połową sera posypać równomiernie ciasto.
Przyprawić wszystko odrobiną soli i słodkiej papryki. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego. Lekko docisnąć.
Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać drugą połową startego sera. Przyprawić solą i słodką papryką.
Ciasto kroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 1,5 cm. Chwycić za oba końce i zwinąć w świderki czyli kręcąc końce w przeciwne strony.
Gotowe świderki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przyprawić wszystko odrobiną soli i słodkiej papryki. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego. Lekko docisnąć.
Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać drugą połową startego sera. Przyprawić solą i słodką papryką.
Ciasto kroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 1,5 cm. Chwycić za oba końce i zwinąć w świderki czyli kręcąc końce w przeciwne strony.
Gotowe świderki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.