-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Świderki z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aby zrobić szybką przekąskę na wieczór nie potrzebujemy ani dużego nakładu pracy ani wyszukanych składników. Wystarczy nam ciasto francuskie oraz żółty ser w roli głównej i przekąska gotowa :)

Świderki z żółtym serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Świderki z żółtym serem

 

  • 2 płaty ciasta francuskiego po 275 g każde
  • 1 jajko
  • sól, słodka papryka
  • 30 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Świderki z żółtym serem
Pierwszy płat ciasta francuskiego rozwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Połową sera posypać równomiernie ciasto.

Przyprawić wszystko odrobiną soli i słodkiej papryki. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego. Lekko docisnąć.

Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać drugą połową startego sera. Przyprawić solą i słodką papryką.

Ciasto kroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 1,5 cm. Chwycić za oba końce i zwinąć w świderki czyli kręcąc końce w przeciwne strony.

Gotowe świderki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem.

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.  
Świderki z żółtym serem
Pierwszy płat ciasta francuskiego rozwinąć.Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Świderki z żółtym serem
Połową startego sera równomiernie posypać ciasto. Przyprawić solą i słodką papryką.
Świderki z żółtym serem
Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować jajkiem,posypać startym serem i przyprawić.
Świderki z żółtym serem
Ciasto kroić na paski wzdłuż krótszego boku i zwijać w świderki.
Świderki z żółtym serem
Posmarować resztą jajka. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.