Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Proste i szybkie w przygotowaniu paluszki-świderki z żółtym serem. Smaczne jako przekąska, która z powodzeniem może zastąpić chipsy.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie XXL ciasta francuskiego
  • 100g sera żółtego
  • 1 małe jajko
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Ser żółty zetrzeć na tarce. Rozwinąć płat ciasta i na połowie wyłożyć tarty ser. Przykryć drugą połową samego ciasta francuskiego i lekko rozwałkować. Posmarować całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem i lekko oprószyć solą.

Ostrym nożem ciąć ciasto wzdłuż krótszego boku na 1-1,5cm paski. Każdy pasek przeciąć na dwa kawałki. Skręcać w spiralę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez ok 15min. Smacznego!
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Na połowie ciasta wyłożyć starty żółty ser.
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Ciasto posmarować jajkiem i pokroić na paseczki.
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Paseczki skręcać i układać na papierze do pieczenia.