Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Efektowne przekąski z ciasta francuskiego w kształcie spiralnych paluchów z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką sprawdzą się na niejednej imprezie.

Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 białko
  • 200 g żółtego sera np gouda
  • 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • papryka mielona wędzona do smaku
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką. Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut. 
Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
ciasto rozwijamy smarujemy białkiem ścieramy żółty ser
Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
posypujemy całość sera żółtego papryką wędzoną
Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
układamy na wierzch szynkę posypujemy czarnuszką i kroimy w paseczki
Francuskie paluchy z serem i szynka szwarcwaldzką
przekładamy na blachę do pieczenia smarujemy białkiem i pieczemy