Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, czyli pyszny i nieskomplikowany obiad w 15 minut.

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

 

  • makaron świderki;
  • 1/2 opakowania mrożonych liści szpinaku Hortex;
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych;
  • 1 cebula;
  • 5 łyżek oliwy;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii;
  • sól;
  • pieprz;
  • świeżo starty parmezan.

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek i cebulę obierz i pokrój. Czosnek bardzo drobno. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak, bazylię, sól i pieprz, dobrze wymieszaj i smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodaj 2 łyżki parmezanu i połówki pomidorków koktajlowych. Ugotowany makaron odcedź, dodaj do składników na patelni, wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podsmaż. W razie konieczności dodaj więcej oliwy. Przed podaniem posyp startym serem.