pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Świnka w zagrodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świnka umieszczona w zagrodzie, czyli pomysłowe śniadanko dla najmłodszych

Świnka w zagrodzie

Składniki:

Świnka w zagrodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Świnka w zagrodzie
W miseczce podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać połowę porcji mąki, przemieszać i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, wbić jaja, dodać cukier, sól i oliwę. Zagnieść dość gęste ciasto drożdżowe (w razie potrzeby dosypać mąkę). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie naoliwić ręce i formować z ciasta niewielkie kulki, układać je na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać ręką. Z ciasta formować uczy świnki i doklejać na każdą bułeczkę. Parówkę pokroić w plastry i na każdej bułeczce układać oczy świnki. W części plasterków powykrawać cienkim i ostrym nożem otworki i zrobić nich ryjki świnki, układając je również na bułeczkach. Piekarnik nagrzać na 170 stopni i piec w nim bułeczki przez ok. 20 minut. Po przestygnięciu bułek, przygotować talerz dla dziecka. Bułeczkę przekroić na pół, posmarować pasztetem z żurawiną, przełożyć plasterkami ogórków kiszonych i kawałkiem papryki konserwowej. Bułeczkę ułożyć na talerzu. Z sera żółtego wyciąć kontury słońca i ułożyć na talerzu. Parówkę pokroić cienko w plasterki i ułożyć w formie zagrody dla świnki. Szczypiorek drobno posiekać i rozsypać jako trawkę. Paprykę drobno pokroić i ułożyć jako kwiatek, resztę rozsypać. Ketchupem zrobić napis.