Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Swojskie masełko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śmietana powinna być lekko podgrzana

Swojskie masełko

Składniki:

Swojskie masełko

 

  • 4 kubki śmietana24%,
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Swojskie masełko
Podgrzaną śmietanę wkładam do 1,5 litrowego słoika i ubijam masło, potrząsając słoikiem aż oddzieli się maślanka od masła.

Wybieram ze słoika masło łyżką i oklepuję jednolitą masę.
Maślankę odlewam, masło zalewamy wodą i wyrabiamy łyżką kulę masła.

Wodę wylewamy a masło jeszcze wyrabiamy łyżka, by usunąć nadmiar wody.
Masła nie przechowujemy w lodówce, bo będzie twarde i będzie się kruszyć.