Sposób przygotowania:
Swojskie masełko
Podgrzaną śmietanę wkładam do 1,5 litrowego słoika i ubijam masło, potrząsając słoikiem aż oddzieli się maślanka od masła.
Wybieram ze słoika masło łyżką i oklepuję jednolitą masę.
Maślankę odlewam, masło zalewamy wodą i wyrabiamy łyżką kulę masła.
Wodę wylewamy a masło jeszcze wyrabiamy łyżka, by usunąć nadmiar wody.
Masła nie przechowujemy w lodówce, bo będzie twarde i będzie się kruszyć.
Wybieram ze słoika masło łyżką i oklepuję jednolitą masę.
Maślankę odlewam, masło zalewamy wodą i wyrabiamy łyżką kulę masła.
Wodę wylewamy a masło jeszcze wyrabiamy łyżka, by usunąć nadmiar wody.
Masła nie przechowujemy w lodówce, bo będzie twarde i będzie się kruszyć.