LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Sylwestrowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na sylwestrową babkę.

Sylwestrowa babka

Składniki:

Sylwestrowa babka

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • półtorej łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Sylwestrowa babka
Miękką margarynę mieszamy starannie z mąką, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Gdy piana z jajek będzie dokładnie ubita tak że nie będzie czuć kryształów cukru dodajemy ją do ciasta i razem starannie mieszamy by masa była jednolita. Na końcu dodajemy rodzynki, sok z cytryny oraz olejek waniliowy. Ponownie wszystko starannie mieszamy i ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz przemieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą formy. Wstawiamy ciasto do chłodnego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie gdy ciasto ostygnie możemy polać ciasto dowolną polewą i posypać drobnymi cukierkami lub wiórkami kokosowymi. Możemy również udekorować ciasto bakaliami.

Tagi:

jajko jajka