Sposób przygotowania:
Sypane babki drożdżowe
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na ciasto, ponieważ będziemy je po kolei wsypywać do miski. Zaczynamy od pokruszenia drożdży, te zasypujemy cukrem.
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, nie gorące. Mlekiem zalewamy drożdże z cukrem.
Nastepnie wylewamy lekko rozmącone jajka oraz olej. Na koniec przykrywamy wszystko maką. Całość przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 godziny.
Po tym czasie mieszamy łyżką całość, do połączenia składników. Przekładamy foremek wyłozonych papierem do pieczenia.
Z masła, mąki i cukru pudru robimy w rękach kruszonkę i posypujemy nią babki. Pieczemy ok 40 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.
Moje foremki mają 24 cm długości. Wyszły z tego przepisu 2 sztuki.
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, nie gorące. Mlekiem zalewamy drożdże z cukrem.
Nastepnie wylewamy lekko rozmącone jajka oraz olej. Na koniec przykrywamy wszystko maką. Całość przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 godziny.
Po tym czasie mieszamy łyżką całość, do połączenia składników. Przekładamy foremek wyłozonych papierem do pieczenia.
Z masła, mąki i cukru pudru robimy w rękach kruszonkę i posypujemy nią babki. Pieczemy ok 40 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.
Moje foremki mają 24 cm długości. Wyszły z tego przepisu 2 sztuki.