Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba wielkanocna
Drożdże rozprowadzamy w mleku z łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek mąki aby zaczyn miał gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy żółtka, sól, resztę cukru i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione, ciepłe masło, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy więcej ciepłego mleka. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy formy. Ja użyłam dwóch foremek na babki bez kominka, w przypadku tych z kominkiem musimy naszykować trzy. Smarujemy je dokładnie rozpuszczonym masłem. Jeżeli ciasto podwoiło swoją objętość, przekładamy je do form do połowy wysokości i zostawiamy jeszcze na jakiś czas. Ciasto powinno wypełnić całą formę, wtedy wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy od 25 do 35 minut. Dla pewności czy jest już gotowe sprawdzamy patyczkiem. Upieczone babki studzimy w foremkach. Następnie wyjmujemy i odwracamy. Kiedy będą całkiem zimne przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym. Dodajemy różowy barwnik lub odrobinę soku z buraka. Dekorujemy nim babki.