iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowa baba z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Baby drożdżowe w wielu domach są wręcz obowiązkowe na Świątecznym stole u mnie takiej tradycji nie było, ale po upieczeniu tej wszystko chyba się zmieni.

Drożdżowa baba z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa baba z lukrem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba z lukrem
Masło stopić i przestudzić, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką maki dolać do tego troszkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w trakcie ucierania dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i rozgniecionego dokładnie ziemniaka, następnie dolać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, ciasto wyrabiać kilka minut ( ja robiłam robotem) na koniec dodać do ciasta rozpuszczone masło, rodzynki i skórkę dokładnie wszystko jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto jest dosyć luźne jak na drożdżowe. Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto od razu bez wcześniejszego wyrastania, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 160st i piec babkę około 50 minut do suchego patyczka. Lukier: Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku pomarańczowego na gładki i lejący się lukier. Przygotowanym lukrem polać upieczoną i wystudzoną babkę.
Drożdżowa baba z lukrem.
Żółka jajek utrzeć z cukrem i wanilią do białości.
Drożdżowa baba z lukrem.
Ziemniaka bardzo dokładnie rozgnieść widelcem.
Drożdżowa baba z lukrem.
Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrosnięcia.
Drożdżowa baba z lukrem.
Babkę po upieczeniu polać przygotowanym lukrem.

Tagi:

jajko jajka