Sposób przygotowania:
Tort leśny mech z mascarpone, truskawki i poziomkiWykonanie:
Najpierw przygotowałam truskawki w żelu. Żelatynę zalałam zimną wodą (2 łyżki w szklance), by napęczniała. Do garnka włożyłam zamrożone truskawki, wsypałam cukier i skrobię, zalałam wodą. Gotowałam do z żelowania lekkiego. Wyłączyłam gaz i dopiero teraz dodałam napęczniałą żelatynę. Mieszałam do połączenia składników, zostawiłam do ostygnięcia.
Biszkopt
Jaja ubiłam z ksylitolem na puch. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do ubitych jaj porcjami. Dodałam rozdrobniony szpinak oraz olej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód). Piekłam koło 40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam go na dwa blaty, a górę ścięłam ( skruszyłam w palcach, miałam gotowy mech).
Krem
Śmietanę ubiłam z ksylitolem i dodałam serek mascarpone. Krem przełożyłam( połowę) na blat biszkopta. Na krem wyłożyłam truskawki w żelu i przykryłam biszkoptem. Resztą kremu wysmarowałam górę i boki. Obsypałam " mchem" i posypałam poziomkami.
Ciasto rewelacja, polecam każdemu.