luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babka drożdżowa z jagodami goji

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, puszysta babka drożdżowa z dodatkiem jagód goi. Upieczona w foremkach do babeczek będzie się pięknie prezentować w świątecznym koszyczku.

Babka drożdżowa z jagodami goji  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka drożdżowa z jagodami goji

 

 

  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z jagodami goji
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję roztrzepane żółtka, resztę mąki i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Na końcu dodaję miękkie masło i zagniatam, aż połączy się z ciastem, wsypuje jagody goi, mieszam, nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Formę do babki smaruje tłuszczem, przekładam wyrośnięte ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem do szaszłyków, czy babka jest upieczona. Wyjmuję, studzę w foremce, następnie przekładam na deseczkę. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i lukrem smaruję wierch mojej babki.
Babka drożdżowa z jagodami goji
Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
Babka drożdżowa z jagodami goji
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki nasmarowanej tłuszczem.