Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z jagodami goji
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję roztrzepane żółtka, resztę mąki i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Na końcu dodaję miękkie masło i zagniatam, aż połączy się z ciastem, wsypuje jagody goi, mieszam, nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Formę do babki smaruje tłuszczem, przekładam wyrośnięte ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem do szaszłyków, czy babka jest upieczona. Wyjmuję, studzę w foremce, następnie przekładam na deseczkę. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i lukrem smaruję wierch mojej babki.
luna76