Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
1. Białka oddzielamy od żółtek ubijając je na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Gdy białka mamy ubite dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wielkości 25/36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 min do suchego patyczka. Po upieczeni i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i ubijamy. Ser ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z serem.
3. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy śmietanowo - serowej.
4. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu ( tylko mniej wody).
5. Dolną cześć biszkoptu włożyć z powrotem do formy, posmarować dżemem, nałożyć masę śmietanowo - serową z brzoskwiniami. Na to nałożyć drugą część biszkoptu, a biszkopt tężejącą galaretkę.
Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.
Pieczemy 40 min do suchego patyczka. Po upieczeni i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i ubijamy. Ser ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z serem.
3. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy śmietanowo - serowej.
4. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu ( tylko mniej wody).
5. Dolną cześć biszkoptu włożyć z powrotem do formy, posmarować dżemem, nałożyć masę śmietanowo - serową z brzoskwiniami. Na to nałożyć drugą część biszkoptu, a biszkopt tężejącą galaretkę.
Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.
halina
gusia1000