BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam ciasto biszkoptowe z dodatkiem brzoskwiń oraz pysznej galaretki. Ciasto uwielbiane przez moją rodzinkę.

Biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

 

  • Biszkopt
  • jajek 5 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

 

  • Masa serowo - śmietanowa ;
  • 500 g twaroszku 3 krotnie mielonego,
  • 600 ml kremówki,
  • 3 śmietan fixy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szkl cukru ,
  • 2 żółtka ,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • dodatkowo;
  • puszka brzoskwiń ,
  • 2 galaretki powinny być pomarańczowe ale dałam malinowe ,
  • 1 dżem czerwony

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
1. Białka oddzielamy od żółtek ubijając je na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Gdy białka mamy ubite dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.  Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wielkości 25/36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 40 min do suchego patyczka. Po upieczeni i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i ubijamy. Ser ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z serem.

3. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy śmietanowo - serowej.

4. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu ( tylko mniej wody).

5. Dolną cześć biszkoptu włożyć z powrotem do formy, posmarować dżemem, nałożyć masę śmietanowo - serową z brzoskwiniami. Na to nałożyć drugą część biszkoptu, a biszkopt tężejącą galaretkę.

Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.