rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Syrop mocno miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Idealny do lemoniad, soków lub drinków. Śmiało można wykorzystać do przygotowania ciekawych deserów.

Syrop mocno miętowy

Składniki:

Syrop mocno miętowy

 

  • Na ok 1,7 l syropu:

 

  • 30 gałązek mięty (każda ok 20 cm)
  • 800 g cukru kryształu
  • 200 g cukru trzcinowego
  • sok z 2 limonek
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Syrop mocno miętowy
Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia.

Przecedzić, dodać cukry oraz sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło.

Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.

Do każdej butelki można dodatkowo dać kilka listków mięty dla wzmocnienia aromatu.