Sposób przygotowania:
Miętowy sernik na zimno
Masło roztopić, przestudzić. Ciastka mocno pokruszyć, wlać do nich roztopione masło. Wymieszać, wysypać do tortownicy(ok. 22 cm), wyrównać, ugnieść, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając (ja wstawiłam do mikrofalówki na 30 sekund na pełnej mocy) i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Wlać ciepłą (nie gorącą) żelatynę i syrop miętowy. Ponownie dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek, wyrównać powierzchnię. Ciasto mocno schłodzić w lodówce. Jak całkowicie stężeje, wyjąć z tortownicy i udekorować (np, wiórkami mlecznej czekolady).
misia5
marietta