Sposób przygotowania:
Domowa czekolada miętowa
Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Masę podzielić na dwie mniej więcej równe części. Obie części przestudzić. Do jednej wlać syrop miętowy, dodać 1,5 szklanki mleka w proszku, dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć połowę masy miętowej, wyrównać powierzchnię. Foremkę stawić na kilka minut do zamrażalnika. Do drugiej części maślanej masy dodać kakao i resztę mleka w proszku, dokładnie wymieszać. Kakaową masę wyłożyć na masę miętową w foremce, ponownie stawić na kilka minut do zamrażalnika. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Wszystko mocno schłodzić w lodówce. Jak masa stwardnieje, wyjąć ją foremki, zdjąć folię. Domową czekoladę miętową pokroić na małe kawałki.