Sposób przygotowania:
Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Persymony (kaki) przetrzymać w cieple do czasu, aż staną się bardzo miękkie i lekko szkliste.
Rozkroić owoce na połówki, po czym wybrać miąższ łyżką, po czym zmiksować.
Połowę sporego dojrzałego melona oczyścić z gniazda nasiennego, nożem naciąć miąższ w kratkę nie przecinając skóry i wybrać łyżką razem z sokiem wprost do blendera z musem z kaki.
Zmiksować do jednolitej konsystencji.
Obrane przejrzałe banany połamać na kawałki i zmiksować z musem owocowym.
Dodać skórkę otartą z 2-3 wyparzonych cytryn. Dosypać cukier i postawić na średnim palniku mieszając do rozpuszczenia. Po zawrzeniu zmniejszyć płomień i gotować 7-8 minut.
Dosypać dwa opakowania żel-fixu i dokładnie wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 3-5 minut stale mieszając.
Na końcu wsypać galaretkę ananasową i mieszać do rozpuszczenia oraz wstępnego zawrzenia. Nie gotować.
Gorącym musem napełnić przygotowane słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.
Pozostawić na 10-15 minut, a następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Rozkroić owoce na połówki, po czym wybrać miąższ łyżką, po czym zmiksować.
Połowę sporego dojrzałego melona oczyścić z gniazda nasiennego, nożem naciąć miąższ w kratkę nie przecinając skóry i wybrać łyżką razem z sokiem wprost do blendera z musem z kaki.
Zmiksować do jednolitej konsystencji.
Obrane przejrzałe banany połamać na kawałki i zmiksować z musem owocowym.
Dodać skórkę otartą z 2-3 wyparzonych cytryn. Dosypać cukier i postawić na średnim palniku mieszając do rozpuszczenia. Po zawrzeniu zmniejszyć płomień i gotować 7-8 minut.
Dosypać dwa opakowania żel-fixu i dokładnie wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 3-5 minut stale mieszając.
Na końcu wsypać galaretkę ananasową i mieszać do rozpuszczenia oraz wstępnego zawrzenia. Nie gotować.
Gorącym musem napełnić przygotowane słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.
Pozostawić na 10-15 minut, a następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
niezły kąsek
Habibi & Cats
Poza tym dżem przeważnie robię dżemy z pektynami owocowymi i jeśli jest świeży (nie schłodzony), to zawsze jest rzadszy, aż do czasu zupełnego zżelowania :)
A gęste to są zawsze marmolady i powidła ;)