Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dżem tropikalny - melon, banan, persymona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjny lekki dżemik o niespotykanym głębokim i niezwykle złożonym aromacie oraz świetnej żelowej konsystencji.

Dżem tropikalny - melon, banan, persymona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem tropikalny - melon, banan, persymona

 

  • melon gallo (sam miąższ) 600 g
  • dojrzałe banany 250-300 g
  • kaki 2-3 przejrzałe
  • starta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 100 ml
  • cukier kryształ 180-200 g
  • galaretka ananasowa 1 op
  • żelfix 2 op.

Sposób przygotowania:

Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Persymony (kaki) przetrzymać w cieple do czasu, aż staną się bardzo miękkie i lekko szkliste.

Rozkroić owoce na połówki, po czym wybrać miąższ łyżką, po czym zmiksować.

Połowę sporego dojrzałego melona oczyścić z gniazda nasiennego, nożem naciąć miąższ w kratkę nie przecinając skóry i wybrać łyżką razem z sokiem wprost do blendera z musem z kaki.

Zmiksować do jednolitej konsystencji.

Obrane przejrzałe banany połamać na kawałki i zmiksować z musem owocowym.

Dodać skórkę otartą z 2-3 wyparzonych cytryn. Dosypać cukier i postawić na średnim palniku mieszając do rozpuszczenia. Po zawrzeniu zmniejszyć płomień i gotować 7-8 minut.

Dosypać dwa opakowania żel-fixu i dokładnie wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 3-5 minut stale mieszając.

Na końcu wsypać galaretkę ananasową i mieszać do rozpuszczenia oraz wstępnego zawrzenia. Nie gotować.

Gorącym musem napełnić przygotowane słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.

Pozostawić na 10-15 minut, a następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Nie pasteryzować.
Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Przejrzałe owoce persymony (kaki) obrać i zmiksować.
Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Do musu z kaki dodać miąższ z melona i zmiksować.
Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Do blendera dodać kawałki dojrzałego banana.
Dżem tropikalny - melon, banan, persymona
Mus owocowy doprawić do smaku i połączyć z żelfixem.