Sposób przygotowania:
Syrop z bzu liliowego
Kwiaty zbieramy z dala od ulicy. Staramy się oberwać same kwiatki bez zielonych końcówek, które mogą nadać syropowi nutę goryczy. Zerwane kwiaty układamy na białym prześcieradła lub ręcznikach papierowych i zostawiamy na 2 godziny.
Kwiaty przekładamy do garnka, wyciskamy na nie sok z cytryny i zalewamy je gorącą wodą (nie wrzącą ) – mieszamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia kwiaty przecedzamy przez sitko, wodę z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia ).
Gorący syrop zlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, smacznego ; )
Kwiaty przekładamy do garnka, wyciskamy na nie sok z cytryny i zalewamy je gorącą wodą (nie wrzącą ) – mieszamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia kwiaty przecedzamy przez sitko, wodę z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia ).
Gorący syrop zlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, smacznego ; )
SylaUla
Igraszki Losu