Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Syrop z bzu liliowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pachnący nieziemsko, idealny do drinków, deserów, ciast i napojów syrop z kwiatów bzu liliowego czyli bzu pospolitego :)

Syrop z bzu liliowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z bzu liliowego

 

  • kwiaty z bzu liliowego (0,5 litrowa miska )
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Syrop z bzu liliowego
Kwiaty zbieramy z dala od ulicy. Staramy się oberwać same kwiatki bez zielonych końcówek, które mogą nadać syropowi nutę goryczy. Zerwane kwiaty układamy na białym prześcieradła lub ręcznikach papierowych i zostawiamy na 2 godziny.

Kwiaty przekładamy do garnka, wyciskamy na nie sok z cytryny i zalewamy je gorącą wodą (nie wrzącą ) – mieszamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia kwiaty przecedzamy przez sitko, wodę z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia ).

Gorący syrop zlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, smacznego ; )  


Syrop z bzu liliowego
Kwiaty zrywamy i oczyszczamy z zdrewniałych i zielonych łodyżek
Syrop z bzu liliowego
Kwiaty przekładamy do garnka i wyciskamy na nie sok z cytryny
Syrop z bzu liliowego
Zalewamy je gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na noc
Syrop z bzu liliowego
Kwiaty przecedzamy, do wody dodajemy cukier i gotujemy, zlewamy do butelek