Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów nawłociPrzygotowanie kwiatów:
Ziele nawłoci zbieramy w słoneczny dzień. Z ziela nawłoci odrywamy same kwiaty. Kwiatów nawłoci na jedną porcję syropu musimy mieć 20 dag. Kwiaty przekładamy do emaliowanego garnka.
Zalanie kwiatów wodą:
Kwiaty przekładamy do emaliowanego garnka. Zagotowujemy 1,5 l wody. Zalewamy wrzątkiem kwiaty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki. Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzącą wodą. Obieramy i wyciskamy z cytryn sok.
Przygotowanie syropu:
Rano przecedzamy syrop przez gazę lub gęste sito. Zlaną ciecz przelewamy do emaliowanego garnka. Dodajemy sok z cytryny,cukier. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy powstałe szumowiny.
Etap końcowy:
Gorący syrop przelewamy do wyparzonych buteleczek i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowany syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ten syrop możemy również zapasteryzować.
Etap końcowy: