slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Syrop z imbirem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Syrop z imbirem i cynamonem. Idealny na zimne dni. Wspaniale rozgrzewa i smakuje. Można go dodawać do herbaty lub kawy.

Syrop z imbirem i cynamonem

Składniki:

Syrop z imbirem i cynamonem

 

  • 100 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego / szklanka 200 ml
  • 2 szklanki wody
  • około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Syrop z imbirem i cynamonem
Obrany imbir kroję w kostkę. Do rondelka wsypuję cukier, dodaję pokrojony imbir oraz dolewam wodę.

Całość zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień na minimalny. Dodaję cynamon i gotuję całość do lekkiego zgęstnienia (kolor syropu powinien być bardziej intensywny). Co jakiś czas warto przemieszać syrop.

Syrop przecedzam i przelewam do szklanych słoiczków lub butelek. 
Przechowuję w lodówce.

Tagi:

imbir syrop