slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Syrop z melisy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny domowy syrop z melisy. Idealny do herbaty i jako dodatek do wody w ciepłe dni. Polecam.

Syrop z melisy

Składniki:

Syrop z melisy

 

  • 40 gałązek melisy
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 l wody
  • 1 cukier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Syrop z melisy
Melisę myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem trzcinowym, cukrem pomarańczowym i mieszamy, odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż syrop wystygnie. Przecedzamy syrop przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy.

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.

Syrop z melisy możemy dodawać do wody, herbaty.