Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1377]

Syrop z mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny. Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych.

Syrop  z mięty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop z mięty

Na syrop

  • 2 garście świeżej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • cukier - 0,5 kg
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Syrop z mięty
Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.

Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.

Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.

Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.
Syrop  z mięty
Świeża mięta została przebrana i opłukana
Syrop  z mięty
Do garnka przełożono mięte i zalano wodą

Tagi:

syrop mięta