aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Syrop z mniszka lekarskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny syrop o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

Syrop z mniszka lekarskiego

 

  • 400 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop z mniszka lekarskiego

ETAP 1:

Syrop z mniszka lekarskiego
Dokładnie opłukane pod bieżącą wodą kwiaty umieścić w garnku

Zebrane kwiaty rozłożyć na jasnym papierze, materiale na ok 30 minut, żeby uciekły z nich wszyscy niepożądani lokatorzy. Następnie kwiaty opłukać, włożyć do garnka.

ETAP 2:

Syrop z mniszka lekarskiego
Delikatnie ugnieść kwiaty łyżką, aby zmniejszyły swoją objętość

Zalać gorącą wodą. Kwiaty ugnieść, aby zmniejszyć ich objętość. Gotować na małym ogniu ok 10 minut.

ETAP 3:

Syrop z mniszka lekarskiego
Pod koniec gotowania można dodać wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plasterki cytrynę

Po tym czasie można dodać do syropu 1 wyszorowaną, wyparzoną, pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować razem kolejne 10 minut.

ETAP 4:

Przykryć pokrywką i odstawić na 24 godziny.

Po upływie 24 godzin wywar przelać przez sitko i odcisnąć wodę z kwiatów. Do wywaru wsypać cukier zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.