Konfitura rabarbarowa z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gdy pierwszy raz zrobiłam tą konfiturę z niewielkiej ilości składników, dzieci zjadły ją łyżkami, więc mam pewność, że smakowała i na zimę będzie jak znalazł. Można nią posmarować naleśniki, dodać do jogurtu lub na jej bazie przygotować owocowy sos.

Konfitura rabarbarowa z wanilią

Składniki:

Konfitura rabarbarowa z wanilią

 

Sposób przygotowania:

Konfitura rabarbarowa z wanilią
Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy wodę, ziarnka wydrążone z wanilii i wydrążone laski.

Całość podgrzewamy do czasu, aż rabarbar w całości się rozgotuje. Z gotowej konfitury usuwamy wydrążone laski wanilii. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od czasu zagotowania.  

Tagi:

rabarbar