Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie to idealny dodatek do ziemniaczków lub jako klasyczny bigos z młodej kapusty.

Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku

 

  • 1 główka młodej kapusty białej
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g boczku surowego (chudego)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • woda

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku
Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek oraz paprykę - całość podduszamy 10 minut, dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans.

Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku
Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu.
Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku
Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek
Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kosteczkę
Młoda kapusta z boczkiem i papryką w koperku
dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.