Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatków mlecza
Kwiatki mlecza zrywamy w maju, kiedy kwitną na łąkach z dala od spalin. Po zerwaniu wysypuję kwiatki na papier żeby wyszły wszystkie małe robaczki. Kwiaty dokładnie płuczę , kilka razy. Zalewam jednym litrem wody, dodaję pokrojoną cytrynę na plastry. Gotuję 10 minut i zostawiam na cała dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzam kwiatki przez gęste sito, wsypuję cukier, i gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia około godzin.Syrop ma mieć konsystencje lejącego miodu. Gorący syrop wlewam do wyparzonych słoików , zakręcam. Odwracam do góry dnem.
edytaha
mysza75
Edyta u mnie tez od lat ten syrop jest robiony, My wiemy co jest dobre :-)
cris
mysza75
Nie wiem ile ważna bo nie ważyłam. Ale możesz zerwać z 50 zważyć i pomnożyć :-)