Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 704]

Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne puree ziemniaczane z dodatkiem podsmażonego boczku, zeszklonej cebulki, mleka oraz śmietany.

Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę boczek i podsmażamy go na patelni.
Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Smażymy przez kilka minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodajemy do ziemniaków razem z wytopionym tłuszczem. 

Ubijamy tłuczkiem. Dodajemy śmietanę, mleko i znów ubijamy.

Doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą soli.  
Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Dodajemy śmietanę oraz mleko i ubijamy tłuczkiem