Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Zebrane z dala od ulicy kwiaty mniszka układamy na białym ręczniku papierowym lub lnianej ściereczki i zostawiamy na kilka godzin ( aby robaczki miały czas wyjść z kwiatków ; ) ) Kwiaty przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie dodajemy umyta pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańcze i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia kwiaty odcedzamy, płyn wlewamy z powrotem do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i stawiamy denkiem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.
Po tym czasie dodajemy umyta pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańcze i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia kwiaty odcedzamy, płyn wlewamy z powrotem do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i stawiamy denkiem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.