Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1243]

Syrop z mniszka lekarskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wiosną nasze ogrody są pełne żółtych mleczów. Warto je wykorzystać i przygotować z nich pyszny syrop.

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

Syrop z mniszka lekarskiego

 

  • 300 g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza),
  • 1,5 cytryny,
  • 3 szklanki cukru,
  • 5 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

Syrop z mniszka lekarskiego

ETAP 1:

Syrop z mniszka lekarskiego
Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce.

Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Syrop z mniszka lekarskiego
Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier.

Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier.

ETAP 3:

Syrop z mniszka lekarskiego
Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni.

Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni.