Sposób przygotowania:
Mielonka ze słoikaETAP 1:
Słoiki i nakrętki umyć, wyparzyć i osuszyć lub wyprażyć w piekarniku 15 minut w temperaturze 110 -stopni z termo obiegiem.
Mięso i boczek opłukać, zmielić na dużych oczkach maszynki.
Dodać sól peklową, sproszkowaną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i szklankę wody.
ETAP 2:
Masę dokładnie wyrobić.
ETAP 3:
Wyrobioną masę nałożyć do przygotowanych słoików maksymalnie do 2-3 cm pod nakrętkę, dokładnie upychając, aby nie pozostawały puste przestrzenie.
ETAP 4:
Słoiki zakręcić, wstawić do wyłożonego ściereczką dużego garnka, tak aby się ze sobą nie stykały, zalać wodą do wysokości ok. 2-3 cm pod nakrętkę.
ETAP 5:
Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować: słoiki o pojemności do 500 ml – 1 godzinę, o pojemności 1 litra – 1,5 godziny.
Pozostawić w wodzie na 24 godziny.
Na drugi dzień uzupełnić odparowaną wodę, i ponownie pasteryzować: słoiki o pojemności do 500 ml – 40 minut, o pojemności 1 litra – 1 godzinę.
Trzeciego dnia pasteryzować: słoiki o pojemności do 500 ml – 30 minut, o pojemności 1 litra – 45 minut.