edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mielonka ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Poddanie słoików procesowi tyndalizacji pozwala przechowywać mielonkę w chłodnym miejscu do pół roku (podobno. Ja nie miałam okazji tego sprawdzić, bo zbyt szybko znikła).

Mielonka ze słoika

Składniki:

Mielonka ze słoika

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez skóry i kości
  • 1 kg chudego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 g soli peklowej (4 płaskie łyżeczki)
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Mielonka ze słoika

ETAP 1:

Mielonka ze słoika
Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy.

Słoiki i nakrętki umyć, wyparzyć i osuszyć lub wyprażyć w piekarniku 15 minut w temperaturze 110 -stopni z termo obiegiem.

Mięso i boczek opłukać, zmielić na dużych oczkach maszynki.
Dodać sól peklową, sproszkowaną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i szklankę wody.

ETAP 2:

Mielonka ze słoika
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić.

Masę dokładnie wyrobić.

ETAP 3:

Mielonka ze słoika
Wyrobioną masą napełnić przygotowane słoiki.

Wyrobioną masę nałożyć do przygotowanych słoików maksymalnie do 2-3 cm pod nakrętkę, dokładnie upychając, aby nie pozostawały puste przestrzenie.

ETAP 4:

Mielonka ze słoika
Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką.

Słoiki zakręcić, wstawić do wyłożonego ściereczką dużego garnka, tak aby się ze sobą nie stykały, zalać wodą do wysokości ok. 2-3 cm pod nakrętkę.

ETAP 5:

Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować: słoiki o pojemności do 500 ml – 1 godzinę, o pojemności 1 litra – 1,5 godziny.
Pozostawić w wodzie na 24 godziny.

Na drugi dzień uzupełnić odparowaną wodę, i ponownie pasteryzować: słoiki o pojemności do 500 ml – 40 minut, o pojemności 1 litra – 1 godzinę.

Trzeciego dnia pasteryzować: słoiki o pojemności do 500 ml – 30 minut, o pojemności 1 litra – 45 minut.