Sposób przygotowania:
Syrop z pędów sosny
W połowie maja zbieramy młode pędy sosny. Oczyszczamy je na sucho.
Syrop robimy w dużym szklanym słoiku. Układamy w nim na przemian cukier z pędami sosny.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na tydzień w jasne, ciepłe miejsce.
Każdego dnia pędy należy przemieszać łyżką.
Syrop robimy w dużym szklanym słoiku. Układamy w nim na przemian cukier z pędami sosny.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na tydzień w jasne, ciepłe miejsce.
Każdego dnia pędy należy przemieszać łyżką.
Powstały syrop przecedzić przez sitko lub gazę. Wlać do słoików i do każdego dodać spirytus.
Na 100 ml syropu 1 łyżka spirytusu. Zakręcić słoiki i odstawić.
Na 100 ml syropu 1 łyżka spirytusu. Zakręcić słoiki i odstawić.