Sposób przygotowania:
Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej
Prawdziwki oczyścić z igliwia, pokroić większe na grzyby na kawałki do garnka, zalać wodą i tylko zagotować i wodę wylać z grzybami na durszlak, opłukać wodą zimną, wyspać do garnka, wlać wody do zakrycia grzybów i gotować z 20 minut.
Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej.
Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet, wodę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, wsypać grzyby z durszlaka i gotować z 5 minut.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą zalewą z grzybami, słoiki zakręcić, piekarnik nagrzany na 130 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku wystudzić, przechowywać w ciemnym miejscu.
Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej.
Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet, wodę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, wsypać grzyby z durszlaka i gotować z 5 minut.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą zalewą z grzybami, słoiki zakręcić, piekarnik nagrzany na 130 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku wystudzić, przechowywać w ciemnym miejscu.
danielek
ziutula