ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej są w naszym domu najsmaczniejszym dodatkiem do pieczywa, sałatek, do zakąsek.

Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • prawdziwki świeże 8 kg,
  • woda do drugiego gotowania 3 litry,

 

  • zalewa: cebula 6 sztuk średnie,
  • cukier 1,5 szklanki,
  • liście laurowe 10 sztuk,
  • pieprz ziarnisty 1 opakowanie,
  • gorczyca 4 łyżki,
  • sól 2 łyżki,
  • ocet 10% 1 szklanka,
  • woda 4 litry

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej
Prawdziwki oczyścić z igliwia, pokroić większe na grzyby na kawałki do garnka, zalać wodą i tylko zagotować i wodę wylać z grzybami na durszlak, opłukać wodą zimną, wyspać do garnka, wlać wody do zakrycia grzybów i gotować z 20 minut. 

Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej.

Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet, wodę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, wsypać grzyby z durszlaka i gotować z 5 minut.

Wyparzone słoiki napełniać gorącą zalewą z grzybami, słoiki zakręcić, piekarnik nagrzany na 130 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku wystudzić, przechowywać w ciemnym miejscu.
Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej
Wodę po grzybach zamrażam na święta do zupy grzybowej.
Prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej
Octu za dużo nie daję bo lubimy łagodna zalewę octową.