kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 930]

Dżem figowy z cytrusową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Figi nie rosną w naszym klimacie a te importowane zwykle są drogie i nie dorównują smakiem śródziemnomorskim. Jeśli jednak macie możliwość zaopatrzenia się w świeże figi np. na wakacjach polecam z całego serca przygotować wspaniały dżem.

Dżem figowy z cytrusową nutą

Składniki:

Dżem figowy z cytrusową nutą

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem figowy z cytrusową nutą
Owoce myjemy. Z fig odcinamy ogonki, kroimy w ćwiartki, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 40-50 minut).

Przekładamy do wyparzonych składników. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 minut.