lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kiełbasa w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto z nas nie lubi takich przetworów? Taka domowa kiełbasa dzięki pasteryzację może być długo przechowywana w lodówce dzięki temu nawet jak zapomnimy zrobić zakupy mamy swoją wędlinę na kanapki.

Kiełbasa w słoiku

Składniki:

Kiełbasa w słoiku

 

  • 1 kg łopatki
  • 0,7 boczku
  • 0,3 słoniny
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w słoiku
Mięso zmielić w maszynce. Dodać sól peklowa, pieprz, cukier puder oraz żelatynę.

Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Dodajemy także roztarty w dłoniach majeranek. Wyrabiamy ręka i dodajemy powoli wodę. Wyrabiamy do momentu, aż mięso zrobi się kleiste.

Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy mięso do słoików tak na 3/ 4 wysokości i uciskamy pięścią.

Gotujemy na małym ogniu 1,5 h. Wyjmujemy z garnka i studzimy.

Następnego dnia pasteryzujemy kolejną godzinę, a trzeciego dnia 30 minut.