Sposób przygotowania:
Kiełbasa w słoiku
Mięso zmielić w maszynce. Dodać sól peklowa, pieprz, cukier puder oraz żelatynę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Dodajemy także roztarty w dłoniach majeranek. Wyrabiamy ręka i dodajemy powoli wodę. Wyrabiamy do momentu, aż mięso zrobi się kleiste.
Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy mięso do słoików tak na 3/ 4 wysokości i uciskamy pięścią.
Gotujemy na małym ogniu 1,5 h. Wyjmujemy z garnka i studzimy.
Następnego dnia pasteryzujemy kolejną godzinę, a trzeciego dnia 30 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Dodajemy także roztarty w dłoniach majeranek. Wyrabiamy ręka i dodajemy powoli wodę. Wyrabiamy do momentu, aż mięso zrobi się kleiste.
Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy mięso do słoików tak na 3/ 4 wysokości i uciskamy pięścią.
Gotujemy na małym ogniu 1,5 h. Wyjmujemy z garnka i studzimy.
Następnego dnia pasteryzujemy kolejną godzinę, a trzeciego dnia 30 minut.