reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Syrop z pigwowca lub pigwy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Banalnie prosty przepis na syrop pełen witamin i smaku. Herbata smakuje nieziemsko i mogę ja pić na okrągło:)

Syrop z pigwowca lub pigwy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Syrop z pigwowca lub pigwy

 

  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Syrop z pigwowca lub pigwy

przygotowanie

Syrop z pigwowca lub pigwy
im cieniej pokroimy pigwe tym więcej i szybciej odda nam sok

Owoce dokładnie myjemy i odsączamy na durszlaku.

Suche przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki.

przesypywanie

Syrop z pigwowca lub pigwy
musimy potrząsać słojem, inaczej cukier nam się nie rozpuści

Owoce układamy w dużym wyparzonym słoju przesypując warstwy cukrem.

Ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Słój należy kilkukrotnie potrząsnąć, tak żeby cukier rozpuścił się w powstałym syropie.

Gdy mamy już gotowy syrop, całość przekładamy na durszlak* i odcedzamy.

przechowywanie

Syrop z pigwowca lub pigwy
z pozostałości po syropie można ugotować kompot

Syrop rozlewamy do wyparzonych słoiczków /butelek, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 5 minut, od zagotowania wody.

Odcedzonych owoców nie wyrzucamy, tylko zalewamy wodą i zagotowujemy- gotowy kompot/ syrop pijemy na bieżąco.

Może nie ma juz tyle właściwości, ale smaku i cukru jest wystarczająco dużo i szkoda, żeby się zmarnowało:)