Sposób przygotowania:
Szarlotka na gorąco
Tortownicę obficie smarujemy tłuszczem. Obrane ze skórki jabłka bez gniazd nasiennych ucieramy na tarce z dużymi otworami, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Cukier, mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia bardzo dokładnie (ważne!) mieszamy. Połowę sypkiej masy dajemy na spód tortownicy, na niej rozkładamy przygotowane jabłka, wyrównujemy powierzchnie, dodajemy pozostałą część sypkiej masy. Wyrównaną górną powierzchnię pokrywamy wiórkami wychłodzonego masła i wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-55 min ( czas zależy od wysokości warstwy ciasta ) w temp. 180stopni C. Wyjmujemy szarlotkę, gdy wierzch będzie zrumieniony, a boki bedą lekko odstawać od formy. Po wyjęciu z piekarnika studzimy nie dłużej niż 10min. Gorącą szarlotkę podajemy z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych .