Sposób przygotowania:
Szarlotka wiedeńska
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy każde na 4 części, obtaczamy je w cukrze pudrze, a następnie w mące ( należy zachować kolejność ), układamy na desce, odstawiamy w chłodne miejsce. Masło topimy, ale nie dopuszczamy, by sie zagotowało lub zrumieniło, i odstawiamy do przestudzenia. Białka, po oddzieleniu od żółtek, ubijamy z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywną, gęstą pianę. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel. Obie masy jajeczne delikatnie, ale dokładnie łączymy ( najlepiej drewnianą łyżką ). Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz roztopione masło. Wyrobione ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownice, rozkładamy w równej odległości wcześniej przygotowane jabłka. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 180 stopni C. Pieczemy ok. godziny. Wystawiamy szarlotkę, gdy wierzch będzie zrumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.