jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Szarlotka wiedeńska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna szarlotka wiedeńska z jabłuszkami. Idealna na każdą okazje .

Szarlotka wiedeńska

Składniki:

Szarlotka wiedeńska

 

  • 4 dorodne, duże, dojrzałe jabłka ( antonówki lub papierówki ).
  • 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Szarlotka wiedeńska
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy każde na 4 części, obtaczamy je w cukrze pudrze, a następnie w mące ( należy zachować kolejność ), układamy na desce, odstawiamy w chłodne miejsce. Masło topimy, ale nie dopuszczamy, by sie zagotowało lub zrumieniło, i odstawiamy do przestudzenia. Białka, po oddzieleniu od żółtek, ubijamy z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywną, gęstą pianę. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel. Obie masy jajeczne delikatnie, ale dokładnie łączymy ( najlepiej drewnianą łyżką ). Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz roztopione masło. Wyrobione ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownice, rozkładamy w równej odległości wcześniej przygotowane jabłka. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 180 stopni C. Pieczemy ok. godziny. Wystawiamy szarlotkę, gdy wierzch będzie zrumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.