graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

szaszłyki robię na grilla podaje z korniszonami

szaszłyki

Składniki:

szaszłyki

 

  • 60 deko polędwicy
  • 20 deko bekonu wędzonego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżki bazylii
  • o,5 łyżki oregano

 

Sposób przygotowania:

szaszłyki
mięso oczyścić z błon,umyć ,polędwicę i bekon okroić na równe kawałki,marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,cebulę obrać i pokroić w plastry,mięso i bekon włożyć do miski dodać starte warzywa,liście laurowe bazylię i oregano,doprawić solą i pieprzem, zalać to winem,wstawić do lodówki na 3 godziny ,po tym czasie wyjąć marchew i pietruszkę i wyrzucić ,kawałki mięsa i bekonu nadziewać na szpadki na przemian a plastrem cebuli ,piec na grillu często polewając powstałym sosem z mięsa i warzyw w który się moczyły ,często też odwracać szaszłyki aby się równo upiekły,piec do miękkości mięsa