marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki bananowe z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dania z grilla są dość powszechne, ale mało się mówi o deserach z grilla, są to przede wszystkim banany,a czasami nawet sękacze-jak kto umie je przyrządzać. Ja wybieram grillowane szaszłyki bananowe polane czekoladą.

Szaszłyki bananowe z grilla

Składniki:

Szaszłyki bananowe z grilla

  • 4-6 bananów dojrzałych,ale nie przejrzałych,
  • sok z cytryny bez pestek,
  • 6-8 łyżek miodu płynnego,
  • 1/4 l.mleka,
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
  • tacki aluminiowe,
  • szpadki lub długie drewniane patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki bananowe z grilla
Banany opłukać, obrać ze skór oraz obciąć po obu stronach ściemniałe końce . Pokroić banany na cztery kawałki i nadziewać na długie patyki, które przedtem zanurzyć we wrzątku, by się nie popaliły na grillu, chyba że się ma metalowe szpadki do nadziewania.

Skropić sokiem owoce, by nie ściemniały oraz posmarować płynnym miodem na pędzelku. Grill rozpalić pół godziny wcześniej, a szaszłyki owocowe ułożyć na tackach aluminiowych.

Gdy języki ognia zaczną migać pod rusztem, ułożyć tacki na grillu i opiekać przez 10-15 min., bo owoce mogłyby się szybko spalić.

Gdy skórka na bananach zbrązowieje, zdejmować i przełożyć szaszłyki na deserowe talerzyki lub turystyczne z plastiku. Podawać polane czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka.

grill