anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe, czyli grillowane filety z kurczaka i wieprzowe polędwiczki. Do tego grube plastry cebuli i kolorowej papryki.

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe

Składniki:

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe

 

  • filet z kurczaka – 4 szt.
  • polędwiczka wieprzowa – 2 szt.
  • cebula mała – 5 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • papryka żółta – 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe

ETAP 1:

Szaszłyki drobiowo – wieprzowe
Szaszłyki grillować na średnim ogniu, pilnując aby równomiernie się piekły.

Filety z kurczaka i polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w grubą kostkę.

Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać pokrojone mięso, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzinę do zamarynowania.

Cebulę obrać i opłukać, paprykę oczyścić z nasion i opłukać.

Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nabijać mięso odsączone z marynaty, plastry papryki i cebuli.

Szaszłyki układać na ruszcie grilla wyłożonym folią aluminiową i grillować na średnim ogniu.

W trakcie grillowania szaszłyki smarować pozostałą marynatą i obracać na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.