eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne kolorowe szaszłyki drobiowo warzywne z grilla.

Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli

 

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 8 ząbków czosnku
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży cienki ogórek zielony
  • 10 małych cebulek

 

  • patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć sos sojowy,olej,ocet jabłkowy,przyprawę do kurczaka,paprykę i czosnek. Marynatą zalać kurczaka,wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny. Paprykę umyć,usunąć szypółkę i nasiona a miąższ pokroić w kostkę podobną wielkością do mięsa. Pieczarki oczyścić. Cebulki obrać i pokroić na ćwiartki. Ogórek umyć i pokroić razem ze skórką w grubsze plastry. Mięso wyjąć z lodówki. Na dwa patyki do szaszłyków nadziewać kurczaka,cebulę,paprykę,pieczarkę,ogórek i tak dalej,na końcu kurczaka. Tak samo nadziewać resztę szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pozostałą marynatą i odstawić na 30 minut. Szaszłyki położyć narozgrzany ruszt grilla i opiekać z każdej strony po około 5 minut,aż się zrumienią. Smacznego!
Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli
Marynatą zalać kurczaka,wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny..
Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli
Paprykę ogórki cebulę pokroić a pieczarki oczyścić.
Szaszłyki drobiowo-warzywne Eli
Szaszłyki położyć narozgrzany ruszt grilla i opiekać z każdej strony po około 5 minut,aż się zrumienią.