SUPERPRZEPIS

Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy Więcej zdjęć (4)

Proste szybki smaczne szaszłyki wegetariańskie. Polecam sos miętowy fajnie do nich pasuje :-)

Składniki:

Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy

 

  • 1 garść roszponki

 

  • 1 opakowanie tofu naturalne

 

  • 6 krewetek koktajlowych

 

  • 4 pomidorki koktajlowe

 

  • 2 cebule czerwone

 

 

  • 1 papryczka chili

 

  • 10 gałązek mięty

 

 

 

  • ½ łyżeczki oregano

 

 

 

 

  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy
Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.
Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy
tofu cukinia cebula czerowna pomidorki krewetki
Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy
Cukinia plastry tofu pokrojone cebula łuski pomidorki na pół
Szaszłyki krewetki tofu i sos miętowy
Warzywa i krewetki oraz fofu nabite na patyczki do szaszłyków