caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Szaszłyki wieprzowo-cukiniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięsno-warzywne szaszłyki o smaku gyrosa

Szaszłyki wieprzowo-cukiniowe

Składniki:

Szaszłyki wieprzowo-cukiniowe

 

  • 1/2 kg schabu lub szynki
  • 1-2 młode cukinie
  • 1-2 nieduże cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • olej

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowo-cukiniowe
Mięso pokroić w równą kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa (tak żeby każdy kawałek był nią oklejony) i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałek mięsa i plasterek cukinii i od czasu do czasu krążek cebuli. Całość posmarować lekko olejem (żeby szaszłyk nie był zbyt "suchy"). Piec na grillu lub patelni grillowej ze wszystkich stron do miękkości.