darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Szaszłyki wiepszowe z śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szaszłyki wiepszowe z śliwkami

Szaszłyki wiepszowe z śliwkami

Składniki:

Szaszłyki wiepszowe z śliwkami

 

  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • duża cebula
  • duże jabłko
  • 15 dag bekonu w grubych plasterkach
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soku i cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • tacki aluminiowe paclan

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wiepszowe z śliwkami
Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm. Obraną cebulę i jabłko pokroić na 8 cząstek, bekon na 8 kawałków. Śliwki namoczyć w zi-nej wodzie i po 5 min starannie osaczyć. Składniki marynaty dobrze wymieszać. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków nadziewać mięso, przedzielając je na przemian śliwkami z bekonem i jabłkami z cebulą. Pędzelkiem nanieść na szaszłyki marynatę, odstawić na 30 min, po czym ułożyć je na aluminiowych tackach Grillować aż mięso będzie miękkie (10-12 min), kilka razy obracając i smarując szaszłyki pozostałą marynatą.Można również zastąpić śliwki suszonymi morelami.