Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szaszłyki z gyrosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po zimie przychodzi w końcu czas na to pierwsze grillowanie - warto się do niego dobrze przygotować, w końcu tak długo czekaliśmy...

Szaszłyki z gyrosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z gyrosem

 

  • 50 dkg mięsa od szynki wieprzowej
  • 1/2 opakowania przyprawy gyros
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 5 pieczarek
  • 2 cebula
  • 25 dkg boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z gyrosem
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubszą kostkę. Polać oliwą, oprószyć przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać, wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiełbasę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać wszystkie składniki naprzemiennie. Piec na mocno rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając. Podawać zaraz po upieczeniu.
Szaszłyki z gyrosem
Pokrojone mięso zamarynować w przyprawie gyros.
Szaszłyki z gyrosem
Kiełbaskę podwawelską pokroić w plastry.
Szaszłyki z gyrosem
Obrane pieczarki pokroic na mniejsze kawałki.
Szaszłyki z gyrosem
Boczek wędzony pokroić w większą kostkę.