kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Gyros z grila

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karkówka z grila w innym wydaniu;)

Gyros z grila Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gyros z grila

 

  • 500g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka vegety
  • 3 łyżki oleju
  • 8 kajzerek
  • Na sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Gyros z grila
Z przypraw i oleju robimy marynatę.Karkówkę kroimy w paski,zalewamy marynatą,mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.W tym czasie możemy przygotować sos:mleko mieszamy z majonezem i czosnkiem,sos gotowy,więc bierzemy się za rozpalanie grila. Zamarynowana karkówkę nabijamy na patyczki do szaszłyków i grilujemy ok 30 min.Gdy mięso jest gotowe nacinamy bułkę tak aby powstała kieszeń i wkładamy do środka kawałki naszego gyrosa i polewamy sosem.Ja dałam jeszcze sałatkę z pomidorów i kawałki czerwonej papryki. Smacznego!!!:)
Gyros z grila
Pokrojona i zamarynowana karkówkę nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Gyros z grila
Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grilu.....
Gyros z grila
....a po ok 30 minutach mozemy "napychać" bułę:D

Tagi:

przyprawy sosy