agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Szaszłyki z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszne połączenie delikatnej piersi z kurczaka i suszonych śliwek, moreli i daktyli. Po prostu niebo w ...

Szaszłyki z suszonymi owocami

Składniki:

Szaszłyki z suszonymi owocami

 

  • około 60 dag fileta z kurczaka
  • po 10 dag suszonych: śliwek, moreli i daktyli
  • 4 łyzki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • imbir suszony, papryka słodka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z suszonymi owocami
Filet umyć , osuszyć i pokroić w gruba kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem. Oliwę, sos sojowy połączyć z imbirem i papryka w proszku, wymieszać i polać mięso. 

Mięso przykryć i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Kawałki mięsa, wyjąć z marynaty i lekko osączyć. Śliwki i morele opłukać, osuszyć. 

Mięso nadziewać na patyczki raz z morelą raz śliwką i raz z daktylem. 

Ułożyć na grillu lub patelni grillowej. Piec około 10 minut od czasu do czasu odwracając. 

Podawać z sałatką.