kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 913]

Grillowana wołowina BBQ

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.

Grillowana wołowina BBQ

Składniki:

Grillowana wołowina BBQ

podstawowe

  • marynata:
  • 250 ml sosu BBQ
  • 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco
  • biała cebula
  • czarny pieprz

 

  • 1kg pręgi wołowej

Sposób przygotowania:

Grillowana wołowina BBQ
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty: sos BBQ i sos Piri-Piri dokładnie mieszamy.

Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa.

Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy i smarujemy olejem.

Mięso grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa i naszych upodobań).

Serwujemy z świeżą sałatką i bagietką.