Cranberries

Cranberries

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Szaszłyki z kurczaka z sosem cranberries

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grilluj z żurawiną amerykańską (cranberry)! Polecamy pyszne szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiny amerykańskiej.

Szaszłyki z kurczaka z sosem cranberries

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka z sosem cranberries

 

  • Składniki dla czterech osób:
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 1 limonki
  • 50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • 1 mała zielona papryczka chili
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • sól
  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • według upodobania kilka łodyg selera naciowego

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka z sosem cranberries
1.Mango obrać, oddzielić miąższ od włóknistej pestki. Miąższ zmiksować na puree z sokiem z limonki. Suszone owoce żurawiny amerykańskiej drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić, umyć i także drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Żurawinę amerykańską, chili i imbir dodać do puree z mango i przyprawić szczyptą soli.2.Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nadziewać je metodą harmonijkową na patyczki do szaszłyków zwilżone wodą. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim szaszłyki z obu stron po 2–3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. 3.Szaszłyki podawać z sosem z mango i cranberries oraz – według upodobania – z łodygami selera naciowego.